Stavba malého skladiště od Malé železnice

22. srpna 2017 v 14:32 | Miloš |  Ze stavby
Pro nově budovaný "kobercový minimodul" malé stanice Terkovice začínám nejdříve stavět budovy. Protože jsem budovy už desítky roků nestavěl a to jsem ještě tehdy stavěl typické plasťáky metodou "za jeden večer hotovo", chtěl jsem teď udělat budovy opravdu pořádně a tak jsem se rozhodl si nejdříve nacvičit příslušné techniky a postupy na malé a levné budově skladu s rampou, který použiji v této stanici.
Po rozsáhlém průzkumu fotodokumentace skutečných skladů a nabízených stavebnic skladů jsem se nakonec rozhodl použít stavebnici Malé skladiště od výrobce Malá železnice (stránka výrobce).
Původní výrobcem navržené provedení stavebnice:

Jedná se sice o jednoduchou a plně plastovou levnou stavebnici, to však pro mě byla ta správná výzva, abych si budovu dotvořil podle svého a vyzkoušel si na ní různé možnosti vylepšení. Pokud by se úpravy nepovedly, nebude to navíc tak výrazná peněžní ztráta a nebude tedy případně pokažené dílo tolik bolet.
Ze stavebnice jsem hlavně s výhodou použil celkem slušně navrženou hrubou kostru stavby a nemusel jsem tedy pracně vymýšlet a převádět rozměry jednotlivých dílů. Jen nájezd na rampu jsem potřeboval udělat směrem dozadu od kolejí a nevyčnívající z obdélníku rampy, ale ta úprava byla úplně jednoduchá a stačilo jen přidat 4 jkednoduché řezy a bylo hotovo. Rovněž polepová imitace podezdívkového kamenného zdiva je ve stavebnici celkem slušná a tak jsem ji rovněž použil.


Vnější stěny budovy a pochozí lávky jsem se rozhodl místo původní plastové fólie realizovat naznačenými prkny z odřezků dýhy. Prkna jsem nastříhal v šířce cca 2-3 mm z pásků dýhy obyčejnými nůžkami a prkno po prknu nalepil Herkulesem na kostru budovy - po zaschnutí délku zaříznu podle tvaru kostry budovy. Vnitřek budovy jsem vylepil dle návodu původními plastovými fóliemi a trochu zašpinil a rozbil jejich dokonalou jednotnou barevnost akrylovými barvami - stejně nebude vnitřek skoro vidět a tak to jistě úplně postačí.
Původní uzoučkou obrubu rampy jsem nepoužil a nahradil ji masivní obrubou z "kvádrů", kterou jsem vyrobil z přehnutého a pak na kousky rozstříhaného pásku kartónu, který jsem nalepil opět Herkulesem a následně zabrousil jemným smirkem a natřel zrnitou barvou Kámen od Poláka. Na podezdívku jsem vystřihl a nalepil původní povedenou imitaci kamenného zdiva z obsahu stavebnice.


Dýhu jsem zaříznul podle původní kostry a napustil běžnou lazurou na dřevo Luxonol v odstínu Palisandr. Kamennou podezdívku jsem natřel akrylovými barvami - každý kámen v okolí vždy trochu jinou barvou a pak jsem po zaschnutí zalil spáry mezi kameny trochu zašpiněnou bílou a povrchy vystouplých kamenů hned setřel papírovou utěrkou. Rampu a její obrubníky jsem natřel barvou Beton od Poláka. Pak jsem si vytiskl na lesklejší a tužší papír zlutočerné pruhy a ty vystřihl, přehnul a Herkulesem nalepil na příslušné hrany. Původní okna stavebnice jsem natřel hnědou akrylovou barvou, podlepil průhlednou fólií, zezadu trochu zašpinil a nalepil do okenních otvorů.


Pokračoval jsem dále patinací prken skladu. Prkna jsem uprostřed přebrousil jemným smirkem, abych naznačil vyšisování nátěru sluncem, pod střechou je barva tmavší a dole rovněž vzlínající vlhkostí. Tmavší plochy jsem zvýraznil akrylovou Umbrou pálenou. Umístil jsem vnitřní a vnější osvětlení a přidal konzolu na telefonní vedení. Přilepil jsem pak původní střechu ze stavebnice, ale nepoužil jsem původní plastový polep. Misto něj jsem nalepil na střechu malířskou maskovací pásku a naznačil tím lepenkové pásy, které jsme pak pro zpevnění přetřel Herkulesem, aby se nekrabatily při pozdějším barvení šedou akrylovou barvou. Místo původních opravdu hnusných plastových vrat jsem vyrobil nová vrata z lepenky, nastříhané dýhy, kousku průhledné fólie a kousku drátu dveře úplně nové, natřel je rovněž stejně jako stěny skladu a zalepil zevnitř do otvoru pro vrata.

Střechu jsem natřel šedivou barvou, po zaschnutí jsem ji celou zamazal olejovou barvou čerň kostní a tu po zavadnutí opatrně stíral směrem dolů, jako by stékala voda. Po dalším zavadnutí jsem ještě tou černou trochu zvýraznil okraje "lepenky" a na okrajích střechy nanesl štetcem trochu zelené nastrouhané křídy jako naznačení řas a mechu na střeše. Fotografie trochu klame, ve skutečnosti se nezdá ta střecha tolik zelená. Plochu rampy jsem natřel barvou Asfalt od Poláka a budu ji ještě patinovat. Olejovými barvami a pigmenty ze strouhaných kříd jsem provedl patinaci dřevěných částí budovy a podezdívky.

Sklad ze strany automobilní rampy.

Nakonec jsem provedl finální patinaci a zatravnění nákladové plochy a umístil dovnitř zboží a figurku. Tím je myslím stavba skladiště hotová, i když ten povrch nakládací rampy se mi ještě úplně nelíbí a ještě ho jistě upravím, ale nejspíš až v kontextu okolní krajiny po usazení na místo.
Jinak jsem myslím s budovou skladu spokojen a ty moje úpravy ji oproti původní stavebnici výrazně vylepšily.



Dále budou pokračovat dalšími stavbami Malého nádraží Terkovice.